Stejně jako v případě jakékoliv jiné místnosti, tak ani v případě není výběr vhodné barvy do kuchyně snadný. Je třeba vše sladit. A neuškodí zauvažovat ani nad psychologií barev.
Obzvláště důležitá je volba výmalby u otevřené kuchyně, kde by neměl být barevný přechod mezi místnostmi příliš výrazný.
V kuchyni by vám nemělo jen chutnat, ale měla by na vás také působit vřele. Proto se raději obloukem vyhněte modré a zelené. Modrá je v českých kuchyních sice dlouhodobě trendy, ale působí příliš chladně.
Zelená je na tom podobně. A doby, kdy byla zelená kuchyň v módě jsou nenávratně pryč. Jako alternativa zelené může posloužit žlutá, jen dbejte na výběr správného odstínu. Vhodnější jsou nepříliš zářivé, spíše matné odstíny.
Chuťové buňky nejlépe stimuluje oranžová a červená
Červená prokazatelně zvyšuje chuť k jídlu a umožňuje nám si jej lépe vychutnat. Zároveň je to ale barva podněcující agresi, proto vyrušení tohoto negativního efektu proto volte světlejší odstín červené v kombinaci například s bílou. Výsledek vypadá vždy skvěle a chuť k jídlu je zaručena.
Oranžová kuchyně je na vzestupu. Proč? Nejen, oranžová že podněcuje chuťové buňky, ale také naši komunikativnost. Proto je obzvláště vhodná jak do kuchyním, tak i samostatných jídelen. Výborně vypadá v kombinaci i dalšími barvami – bílá, šedá, černá.
Do kuchyní se také znovu začíná vracet bílá, která má oproti ostatním barvám výhodu v tom, že se nejsnáze kombinuje jak s ostatními barvami, tak samotným kuchyňským vybavením. Je také jasnou volbou pro malé kuchyně, kde dokáže opticky zvětšit prostor a vytváří dojem vzdušnosti.
Podobné: