Máte prázdné zahradní jezírko? Obdařte jej životem: základy o chovu koi kaprů pro začátečníky.
Koi je domestikovaná varianta kapra obecného, Cyprinus carpio. Zlaté rybky byly vypěstované v Číně, zatímco koi kapr byl vyšlechtěn v Japonsku, je tedy zároveň považován za nezbytnou součást každé správné japonské zahrady. V současné době je chov koi kaprů rozšířen celosvětově.
Slovo koi pochází z japonštiny a znamená „kapr“. To zahrnuje jak matně šedé ryby, tak i pestrobarevné varianty. Základní barevné variacejsou – bílá, černá, červená, žlutá, modrá a krémová.
Nejoblíbenější druhy koi je Gosanke, který se skládá z Kohaku, Taisho Sanshoku a Showa Sanshoku variací.
Koi kapr se označuje také jako Nishikigoi. V japonštině koi znamená „náklonnost“ nebo „lásku“; koi jsou v Japonsku tedy symboly lásky a přátelství, dožívají se dlouhého věku. Existují zprávy o koi, jež dosáhly věku 100-200 let. Jeden slavný šarlatový koi, se jménem „Hanako,“ byl ve vlastnictví mnoha majitelů a dožil se neuvěřitelných 226 let, jak se zjistilo podle zkoumání z jeho šupin. Seriózní odhad je, že se japonský kapr dožívá kolem 50 let.
Fotogalerie kaprů koi:
Krmení pro koi kapry
Koi jsou všežravé ryby, a ve svém jídelníčku mají pestrou rostlinnou stravu, včetně hrášku, hlávkového salátu a melounu.
Koi rozpozná svého chovatele, lze je naučit jíst z ruky a nechají se i pohladit.
V zimním období, je jejich trávicí systém utlumen a při teplotách pod mínus 10 ° C se nesmí krmit, stejně tak se nesmí krmit při teplotě nad 30 ° C. Pokud teplota vody v jezírku dosáhne hodnoty 10 ° C, opatrně můžeme začít s krmením.
Krmivo pořizujte i s vitamíny, nejdůležitější je vitamin C. Při teplotě vody 10 – 12 ° C, krmíme týdně 1x v malých dávkách, při teplotě 12 – 15 ° C, můžeme zvýšit intenzitu krmení na 1x denně. Začátkem léta se zvyšuje i aktivita ryb. Při teplotách od 15 do 20 ° C, můžeme krmit v malých dávkách 2x nebo 3x denně.
Množství krmiva dávkujeme podle hmotnosti všech ryb, tj 0,5 až 1% z hmotnosti všech ryb a kolik jsou schopny zkonzumovat za cca 5 minut.
Japonský kapr – chov
Chov těchto ryb se nijak neliší od chovu obyčejných kaprů. Japonský koi je robustní ryba, která spotřebuje velké množství krmiva. Nelze se ani divit, že jejich odpadní látky velmi znečišťují vodu, proto je nutná silná filtrace.
Pro chov těchto ryb je třeba přijatelně velké jezírko s čistou a dostatečně okysličenou vodou. Ryby dorostou při dobrých podmínkách i velikosti běžných konzumních kaprů, tedy až 90cm, ale jsou známé i větší kusy (1,25m). Co se týče teploty, je nutné, aby při chovu v zahradním jezírku měla voda na dně v zimě minimálně 4 ° C.
Na podzim, kdy začíná mrznout, je třeba vypnout čerpadlo, vypustit filtr, vypnout UV lampu, vypustit všechny části systému, které by se při zamrznutí vody mohly poškodit. Při teplotě 5 – 8 ° C ještě můžeme rybám dodávat vzduch, ale mějme na paměti, že se voda rychle ochlazuje.
Jakmile se začíná oteplovat a přichází jaro, je třeba vyčistit filtr, z jezírka odstranit usazeniny, zapnout čerpadlo a uvést celý systém znovu do provozu. Zároveň můžeme začít i s přikrmováním japonských kaprů.
.Přečtěte si také: Pěstování bambusů
Foto: Pixabay