Kuchyňský trojúhelník, označovaný také jako pracovní trojúhelník je metoda efektivního rozmístění klíčových částí kuchyně. Zjistěte jak si můžete práci v ní jednoduše zpříjemnit.

Osvědčeno desetiletími

Rozmístění prvků kuchyně do takzvaného kuchyňského trojúhelníku je známé už od roku 1940. A i když dnes u řady kuchyní poslouží vzhledem k jejich komplexnosti spíše jako výchozí bod pro její výsledné rozvržení, pro většinu běžných kuchyní jde stále o nejefektivnější způsob, jak jejich důležité prvky rozmístit a maximálně si tak usnadnit práci i pohyb v kuchyni.

Zásady kuchyňského trojúhelníku v kostce

Pokud budete o kuchyni uvažovat stále primárně jako “vařící zóně” domácnosti a chcete aplikovat pravidlo trojúhelníku, je třeba představit si kuchyň jako jednotlivé pracovní části, zóny.

Kuchyňský trojúhelník, jak je vám jistě jasné, tvoří 3 pracovní zóny kuchyně respektive kuchyňské linky. Uspořádané do tvaru trojúhelníku.

A tvoří jej rovněž 3 hlavní prvky:

  1. mycí část (dřez)
  2. vařící část (sporák, varná deska)
  3. skladovací část (lednice)

Obecným pravidlem je, že pro maximální efektivitu a plynulost při pohybu a práci v kuchyni, by vzdálenost mezi těmito zónami neměla být méně než 1,2 m ani více než 2,75 m.

Tvar vašeho kuchyňského trojúhelníku se odvíjí od současné podoby vaší kuchyně resp. použité kuchyňské linky.

Mějte na paměti, že v “dráze” trojúhelníku by neměly překážet žádné další elementy.

Příklady aplikace kuchyňského trojúhelníku

Mohlo by se vám líbit:

Jak vybrat a udržovat plechový zahradní domek: kompletní průvodce

Jak zjistit spotřebu injektážního krému Systému AquaStop Cream®

Za který dětský nábytek vás budou potomci zbožňovat?

Co byste měli vědět předtím, než se rozhodnete pro koupi obývací stěny

Praktický kovový přístřešek na dřevo máte postavený za chvilku

Vstupní dveře jako vizitka svého majitel