Pokud se chystáte otevřít provozovnu jakéhokoliv charakteru, samozřejmě byste neměli zapomenout na hygienický plán. Velice důležitý je v restauracích, hotelech, obchodech i výrobnách, stejně tak má obrovský význam ve školách a nemocnicích. V následujících řádcích vám prozradíme, co všechno takový plán zahrnuje.
Co se týče hygienického plánu jako takového, jedná se o dokument nastavující jakýsi standard úklidu. Pro jednotlivé prostory se připravuje zvlášť, protože v hotelových pokojích jsou potřeby jiné než v restauraci. V hygienickém plánu je přehledně uvedeno, co, čím a jak často se má uklidit.
Příprava hygienického plánu
V první řadě si projděte jednotlivé prostory a zaměřte se i na detaily. Zohledněte tedy vybavení prostoru, použité materiály (obklady, podlaha, nábytek a podobně), počet osob, účel využití a speciální hygienické požadavky, což se týká hlavně potravinářského průmyslu. V plánu si nastavte, co se má všechno uklízet a jak často, stejně tak si určete pomůcky (toaletní papír Jumbo, mopy, utěrky a tak dále) a úklidové prostředky.
Pro úklid vám nepostačí pouze jeden čisticí prostředek. Koupit musíte čističe do koupelen a na toaletu, prostředky na nábytek a podlahy, přípravky na mytí oken a v kuchyních využijete i gastrochemii pro čištění kuchyňských spotřebičů.
Výsledná podoba hygienického plánu
Postačí, když se bude jednat o textový dokument, nicméně přijatelnější je i grafické zpracování, které je potom lépe pochopitelné. Hygienický plán by měl být jednoduchý a srozumitelný, aby se snadno používal v praxi.
Pokud hledáte dodavatele hygienických a čistících prostředků, obraťte se na společnost Jarico, která na tuzemském trhu působí od roku 1994. V nabídce má Jumbo toaletní papíry, papírové ručníky skládané v rolích, zásobníky na utěrky, hadry, houbičky, sáčky na odpad, mýdla a podobně.