Češi milují chození do hospod, restaurací, barů a kaváren. Trávíme zde podstatně více času, než je tomu ve většině západoevropských zemí. Vždy však trochu pokulhávala kvalita interiérů restauračních zařízení. V posledních letech se naštěstí majitelé začali zaměřovat na zlepšování prostředí tak, aby se jejich zákazníci cítili skutečně příjemně. Pokud si hodláte zařizovat nový podnik, případně rekonstruovat váš stávající, je nutné se soustředit na několik zásadních věcí.
Pozor na vhodné barvy a osvětlení
V první řadě jde o celkový vzhled interiéru restaurace. Trendem dnešní doby jsou světlé barvy. Nebojte se ani určitých kontrastních prvků, které zvýrazní daný prostor. Vždy ale mějte na paměti, že i menší místnosti musí působit vzdušně. Toho docílíte právě vhodně zvolenými barvami stěn a efektním osvětlením.
Restaurační nábytek
Důležitým prvkem je restaurační nábytek. Zde se rozhodně nevyplatí šetřit. Moderní restaurace využívají tradiční přírodní materiály. Nechybí tedy nábytek do restaurace, který je vyrobený z masivního dřeva. Místnosti pro hosty pak působí přirozeně a příjemně.
Stále populárnější jsou bary, a to i v hospodách a zařízeních, kde
jejich přítomnost v minulosti nebývala zvykem. K baru, který by měl být
dostatečně reprezentativní, samozřejmě patří také vhodné barové židle.
Velmi důležitá je hlavně jejich výška tak, aby zákazníci bez problémů
mohli usednout a zároveň nemuseli na své občerstvení nijak natahovat
ruce. Zároveň musí být každá barová židle stabilní a robustní tak, aby do ní bez problémů mohl usednout i člověk se silnější postavou.
Gastro nábytek rozhodně pořizujte komplexně, ideálně u jednoho prodejce. V opačném případě se totiž snadno může stát, že k sobě nebude pasovat a prostory restauračního zařízení pak budou působit chaoticky a nekoncepčně.