Patříte k milovníkům uzených lahůdek a přemýšlíte nad pořízením vlastní udírny? Než se pustíte do bezhlavého nakupování a plánování projektu stavby, pojďte se zamyslet, co tento koníček obnáší. Možná zjistíte, že moderní elektrická udírna splní všechny vaše požadavky. Následující řádky vám prozradí základní informace o uzení, které byste měli znát, než se pustíte do akce.

Elektrická versus klasická udírna

Pokud jste v uzení začátečníky, nic nezkazíte, když si pořídíte elektrickou udírnu, jelikož je snadnější v ní udržet požadovanou teplotu. Můžete zprvu namítat, že vám bude chybět vůně dřeva, překvapivě zjistíte, že tyto všeobecné mýty vůbec nejsou pravda. Jsou do ní přidávány štěpky a piliny, a tak o jedinečnou vůni dřeva, ani o specifickou chuť vyuzených potravin nepřijdete. Navíc elektrická udírna umožňuje snadnou regulaci teploty, takže nemusíte studovat spousty návodů na to, jak udit, ale dočkáte se chutného výsledku.

Uzení horkým nebo studeným kouřem

Většina lidí považuje uzení masa za společenskou událost, podobně jako je třeba grilování. Sejdete se na zahradě u stolu, popíjíte dobrý drink a klábosíte, zatímco se v udírně připravují lahodné pokrmy. Aby mohl takový dýchánek proběhnout, budete muset udit teplým kouřem, a to z toho důvodu, že uzení kouřem studeným trvá podstatně déle, mnohdy i několik dní. Teplota studeného kouře se pohybuje mezi 20 až 25 °C a provádí se spíše za chladnějšího počasí. Uzení kouřem teplým trvá obvykle mezi 3 až 15 hodinami, podle toho jaký druh potravin máte v udírně a jak jsou veliké. Nejrychleji vyudíte ryby, párky či klobásy. V případě větších kusů masa budete potřebovat času více. Obecně se udává, že udírna by měla být během tohoto procesu vyhřáta maximálně na 60 °C, to však není úplně pravda – při procesu uzení se musí vyhřát alespoň na 80 °C, připravujete-li drůbež, můžete si dovolit i teplotu vyšší.

Mohlo by se vám líbit:

Vybíráme křesla do obývacího pokoje

Z celuloidu se nejprve vyráběly biliárové koule, teprve později se ukázal být užitečným i pro další účely

Příprava kávy french press má jednu důležitou zásadu

Geodetické práce odborně a kvalitně

V Praze 10 roste osobitý rezidenční projekt Malešický háj

Obdélníkové bazény jsou moderní a velice žádané