Známá french press káva je oblíbenou formou přípravy tohoto nepostradatelného nápoje bez toho, abyste se museli „snížit“ k používání instantní kávy, nebo kupovat předpražené stroje na espreso. Nezapomeňte ale, že pro každou formu přípravy kávy se hodí jiné namletí a pro french press tohle platí rovněž.

Příprava kávy french press není nijak složitá. Potřebujete k tomu šikovného pomocníka, který snadno oddělí vyfiltrovanou kávu od sedliny a správně namletou kávu. Ta do espreso přístrojů vhodnou není. 

Proč je tato, dalo by se říct primitivní příprava kávy, tak oblíbenou?

French press se rozhodně nevyplatí podceňovat. Ne každý chce mít doma drahý kávovar zabírající velký kus místa na kuchyňské lince. Mnohé jiné způsoby přípravy kávy však mění její aroma. Džezva i třeba moka konvička docela zásadně ovlivňují chuť kávy. French press se naopak doporučuje i pro ty nejvzácnější kávy, protože umí zachovat aroma kávy a skutečně si dokážete vychutnat i ty nejjemnější nuance té které kávy. Je to jako s vínem. I jeho chuť ovlivňuje celá řada maličkostí, od pěstování, sběru, zpracování i formy podávání. S kávou to není jiné.

Příprava kávy french press

  • French press je vlastně filtrovaná káva ve speciální konvičce. Bez té se při přípravě neobejdete.
  • Na její dno dáte potřebné množství kávy. Obvykle se na 1 litr kávy dává 80 g hrubě mleté kávy.
  • Tu pak zalijete vodou o teplotě 93 až 94 °C. Voda nesmí být vařící.
  • Káva se louhuje 3 až 4 minuty ve french press s vysunutým pístem.
  • Pak se píst stlačí až na nejnižší možnou úroveň a káva se může podávat.

Co byste ještě měli vědět o french press kávě

French press je káva, která je vynikající a snadno se připravuje. Konvičku na přípravu s pístem a filtrem lze koupit již od 150 Kč. Ideálně by měly být ze skla, případně z nerezu. Nevýhodou této přípravy kávy je, že nesmíte zapomenout koupit hruběji mletou kávu. Filtrace též nemusí být zcela dokonalou, a tak někdy na dně svého šálku najdete malinké zbytky sedliny. Rozhodně však ne jako u klasického českého turka.

French press příprava – to je rovněž nákup skutečně velice hrubě mleté kávy. Přesně tak, jak ji potřebujete pro french press, vám ji nabídne Alesio.cz. Jedná se o e-shop, který prodává skvělé kávy a spolupracuje s nejlepšími českými pražírnami. Pro přípravu french press si máte možnost koupit degustační sadu káv Kuba Maestra, Peru, Honduras Marcala a směs Rustical. Kávy jsou skvěle namleté právě pro zmiňovaný typ kávy.

Mohlo by se vám líbit:

Vybíráme křesla do obývacího pokoje

Z celuloidu se nejprve vyráběly biliárové koule, teprve později se ukázal být užitečným i pro další účely

Geodetické práce odborně a kvalitně

Začínáme udit – rady a tipy pro úplné začátečníky

V Praze 10 roste osobitý rezidenční projekt Malešický háj

Obdélníkové bazény jsou moderní a velice žádané