Podzimní sklizeň jablek je tu! Chcete, aby vám jablka vydržela po celou zimu v dobrém stavu až do jara? Docílíte toho, pokud je budete správně skladovat.

Jak na skladování jablek

Jablka uchovávejte v chladném a tmavém prostředí. Nejlepší úschovnou je sklep. Dejte pozor a neuskladňujte jablka ve stejné místnosti jako brambory. Brambory vypouštějí plyny, které způsobují rychlejší kazivost jablek.
Jablka uskladňujte nejlépe v jedné vrstvě, nemíchejte odrůdy dohromady. Pokud budou ležet na sobě, budou se rychleji kazit.
Pokud budete jablka třídit, tak opatrně, aby se nepomačkala. Každý týden jablka kontrolujte, pomačkaná a zralá ihned spotřebujte.

Nevíte, co s jablky? Máme pro vás pár receptů

Křížaly

Jablka omyjte, zbavte je jádřince, nakrájejte na jemná kolečka a dejte sušit do sušičky. Sušte zhruba osm hodin.
Pokud sušičku nemáte, dejte jablka na plech a sušte je na radiátoru. Jablka uschnou za 1,5 až 2 dny.
Pro sušení jsou lepší jablka kyselejší. Sušit můžete se slupkou nebo bez ní.

Zavařená strouhaná jablka

Jediné co potřebujete, jsou jablka a cukr.
Omytá jablka zbavte jádřinců, oloupejte, nastrouhejte a z jablek vymačkejte šťávu. Podle kyselosti jablek přidejte cukr (2-3 lžíce) a dejte jablka do čistých a suchých sklenic. Zavařte.
Zavařená jablka využijete do štrúdlu nebo na vdolky.

Nepečený jablkový dort s piškoty

Na tento výborný dort potřebujete:

  • 5 jablek
  • 1 vanilkový pudink
  • 4 lžíce cukru
  • půl lžičky skořice 1 balení piškotů

Jablka oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Nastrouhaná jablka vložte do hrnce, podlijte vodou, přidejte skořici a pět minut duste. Mezitím si v jednom hrnku vody rozmíchejte pudink s cukrem, který vlijte do jablek. Vařte do zhoustnutí.
Připravte si formu na dort. Na dno dejte piškoty, na piškoty jablečnou směs a vrstvěte. Střídejte piškoty, směs, piškoty a tak dál. Poslední vrstvou by měla být jablečná směs. Vložte do lednice a nechte uležet přes noc. Vrch dortu můžete potřít kysanou smetanou nebo šlehačkou.

Jablkové růžičky

Na jablkové růžičky potřebujete:

  • jablka
  • skořicový cukr
  • marmeládu
  • listové těsto

Jablka rozkrájejte na polovinu, vyřízněte jádřinec a jablko nakrájejte na tenké plátky (1 až 2 mm).
Rozválejte listové těsto, rozdělte ho na 5 cm proužky. Každý proužek do poloviny potřete marmeládou, posypte skořicovým cukrem.
Plátky jablka položte na marmeládu, druhou stranu těsta překlopte a těsto i s jablky zamotejte do růžičky.
Růžičky vložte do rozehřáté trouby na 200° a pečte 15 – 20 min do zlatova.

Jablečná limonáda

Na limonádu potřebujete:

  • větší jablko
  • 2 citrony
  • 1,5 l minerálky s příchutí jablka
  • led
  • čerstvé bylinky (máta, meduňka)

Jablka a citrony omyjte, pokrájejte na tenké plátky. Do džbánu nasypte led, přidejte ovoce a vše zalijte minerálkou. Sklenici ozdobte mátou nebo meduňkou.

Přečtěte si také:

Mohlo by se vám líbit:

Teplé počasí se hlásí o slovo a stále více času trávíme venku

Jak zvelebit svůj domov a udělat ze zahrady ráj? Využijte okrasné kameny!

Sezóna sekání trávníku se blíží. Už víte, jakou si pořídíte sekačku?

Teplé počasí prospívá mravencům, zbavte se doma jejich kolonií

Výběr zahradní trampolíny od A do Z

Bylinky na zahradě