Podzimní sklizeň jablek je tu! Chcete, aby vám jablka vydržela po celou zimu v dobrém stavu až do jara? Docílíte toho, pokud je budete správně skladovat.

Jak na skladování jablek

Jablka uchovávejte v chladném a tmavém prostředí. Nejlepší úschovnou je sklep. Dejte pozor a neuskladňujte jablka ve stejné místnosti jako brambory. Brambory vypouštějí plyny, které způsobují rychlejší kazivost jablek.
Jablka uskladňujte nejlépe v jedné vrstvě, nemíchejte odrůdy dohromady. Pokud budou ležet na sobě, budou se rychleji kazit.
Pokud budete jablka třídit, tak opatrně, aby se nepomačkala. Každý týden jablka kontrolujte, pomačkaná a zralá ihned spotřebujte.

Nevíte, co s jablky? Máme pro vás pár receptů

Křížaly

Jablka omyjte, zbavte je jádřince, nakrájejte na jemná kolečka a dejte sušit do sušičky. Sušte zhruba osm hodin.
Pokud sušičku nemáte, dejte jablka na plech a sušte je na radiátoru. Jablka uschnou za 1,5 až 2 dny.
Pro sušení jsou lepší jablka kyselejší. Sušit můžete se slupkou nebo bez ní.

Zavařená strouhaná jablka

Jediné co potřebujete, jsou jablka a cukr.
Omytá jablka zbavte jádřinců, oloupejte, nastrouhejte a z jablek vymačkejte šťávu. Podle kyselosti jablek přidejte cukr (2-3 lžíce) a dejte jablka do čistých a suchých sklenic. Zavařte.
Zavařená jablka využijete do štrúdlu nebo na vdolky.

Nepečený jablkový dort s piškoty

Na tento výborný dort potřebujete:

  • 5 jablek
  • 1 vanilkový pudink
  • 4 lžíce cukru
  • půl lžičky skořice 1 balení piškotů

Jablka oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Nastrouhaná jablka vložte do hrnce, podlijte vodou, přidejte skořici a pět minut duste. Mezitím si v jednom hrnku vody rozmíchejte pudink s cukrem, který vlijte do jablek. Vařte do zhoustnutí.
Připravte si formu na dort. Na dno dejte piškoty, na piškoty jablečnou směs a vrstvěte. Střídejte piškoty, směs, piškoty a tak dál. Poslední vrstvou by měla být jablečná směs. Vložte do lednice a nechte uležet přes noc. Vrch dortu můžete potřít kysanou smetanou nebo šlehačkou.

Jablkové růžičky

Na jablkové růžičky potřebujete:

  • jablka
  • skořicový cukr
  • marmeládu
  • listové těsto

Jablka rozkrájejte na polovinu, vyřízněte jádřinec a jablko nakrájejte na tenké plátky (1 až 2 mm).
Rozválejte listové těsto, rozdělte ho na 5 cm proužky. Každý proužek do poloviny potřete marmeládou, posypte skořicovým cukrem.
Plátky jablka položte na marmeládu, druhou stranu těsta překlopte a těsto i s jablky zamotejte do růžičky.
Růžičky vložte do rozehřáté trouby na 200° a pečte 15 – 20 min do zlatova.

Jablečná limonáda

Na limonádu potřebujete:

  • větší jablko
  • 2 citrony
  • 1,5 l minerálky s příchutí jablka
  • led
  • čerstvé bylinky (máta, meduňka)

Jablka a citrony omyjte, pokrájejte na tenké plátky. Do džbánu nasypte led, přidejte ovoce a vše zalijte minerálkou. Sklenici ozdobte mátou nebo meduňkou.

Přečtěte si také:

Mohlo by se vám líbit:

Sezóna sekání trávníku se blíží. Už víte, jakou si pořídíte sekačku?

Teplé počasí prospívá mravencům, zbavte se doma jejich kolonií

Výběr zahradní trampolíny od A do Z

Bylinky na zahradě

6 důvodů, proč byste měli zastřešit váš bazén

Jak velký by měl být váš bazén?