Druhý a poslední díl o chybách při zařizování kuchyně, ke kterým při přestavbě staré či realizaci nové kuchyně často dochází, ale rozhodně by nemělo. Podívejte se na chyby 10-18.

10. Zapomínání na náhradní prostor pro kuchyň

Může se to zdát jako něco, co není potřeba ani zmínit. Přesto se často stává, že rozhodnete předělat kuchyň a až v průběhu zjistíte, že nemáte kde připravovat jídlo. Pokud tedy nehodláte několik dní až týdnů navštěvovat pravidelně restaurace, doporučujeme zamyslet se nad tím, kde zřídíte dočasnou kuchyni, v níž byste mohli připravovat jídlo během úprav.

11. Nevhodné rozměry nábytku

Chybně zvolené rozměry nábytku do nově zařízené kuchyně jsou hotová noční můra. Proto před nákupem a samotnou realizací nové kuchyně řádně přeměřte její dispozice i rozměry nábytku, který chcete zakoupit.

12. Příliš velké soustředění pozornosti na nerez

Nerez je v nějakém množství součástí každé kuchyně. Ve větší míře pak v kuchyních moderních. Nic by se ale nemělo přehánět, zatímco správné i střídmé množství nerezových povrchů a prvků v kuchyni a na jejím vybavení je zcela v pořádku, když se to přežene, vznikne místo moderní kuchyně mimořádně nepřívětivý prostor.

13. Zbytečně mnoho otevřených polic

V případě otevřených polic v kuchyni platí totéž, co v případě přílišného zastoupení nerezu. V malém množství, jsou praktické a perfektně vypadají, ale všeho s mírou. Ne vždy je nutné anebo dokonce vhodné, aby byla vidět každé vybavení kuchyně.

14. Nedostačující a nevhodné osvětlení

Nedostatečné či nevhodně zvolené osvětlení kuchyně nejen, že může komplikovat práci s přípravou jídel, ale také nemusí být příjemné ve špatné osvětleném prostoru trávit čas. ideální je proto zajistit optimální osvětlení, nejlépe kombinací několika typů osvětlení současně – kombinace bodovek s ambientním osvětlením, nástěnnými svítidly… Zejména pokud je kuchyně větší. Osvětlení tak hravě přizpůsobíte aktuálním potřebám.

15. Žádné místo pro nepořádek

Asi vás stejně jako většinu lidí dvakrát netěší, když po vaření zbyte po celé kuchyni nepořádek a odpad, který pak čeká na vyhození v plastikovém sáčku anebo krabici všem na očích. Ideální proto je mít v kuchyni alespoň jeden či dva koše a jiná místa pro odpad umístěná či přímo integrovaná do dvířek jedné z kuchyňských skříněk… Popřípadě mít k dispozici také drtič odpadků.

16. Enormní soustředění na to, co je právě v kurzu

Trendy jsou skvělé. Mají však jednu zásadně negativní vlastnost, poměrně rychle pomíjí a i když se může zprvu zdát použití výhradě designového nábytku či soustředění se na jeden styl jako perfektní nápad, počítejte s tím, že se může rychle omrzet. A poté teoreticky vytvořit tlak na další renovaci kuchyně. Je tedy dobré si v otázce stylu a trendů vše důkladně promyslet.

17. Nekvalitní kuchyňské skříňky

Tady je to jednoduché. Levné kuchyňské skřínky, ale i linky obecně se mají tendenci rychle opotřebit. Místo jednorázové úspory a následné investice do oprav či výměny je lepší si na tomto místě připlatit. A získat jistotu, že vám vydrží na dlouhá léta.

18. Podcenění důležitosti barev a výmalby

Správně použitá barva v kuchyni udělá divy. Usnadní její zařizování tím, že ladí s čímkoliv. Podpoří dobrou náladu anebo chuť k jídlu… Proto není radno ji podcenit.

Více v článku: výběr barvy do kuchyně

Mohlo by se vám líbit:

[Galerie] Tento nádherný ekologický dům zvládli postavit za 6 týdnů

Víte, že na mytí laminátové podlahy je potřeba správný mop?

Co byste měli vědět, než si pořídíte konferenční stolek do obýváku

PRŮVODCE: Nakupujte nábytek on-line bez obav. Víme, jak na to…

5 geniálně jednoduchých tipů, jak zadarmo zkrášlit ložnici

Vyberte ten nejlepší nábytek do pokojíčku, který bude vyhovovat dětem i vám