Kuchyňský trojúhelník, označovaný také jako pracovní trojúhelník je metoda efektivního rozmístění klíčových částí kuchyně. Zjistěte jak si můžete práci v ní jednoduše zpříjemnit.

Osvědčeno desetiletími

Rozmístění prvků kuchyně do takzvaného kuchyňského trojúhelníku je známé už od roku 1940. A i když dnes u řady kuchyní poslouží vzhledem k jejich komplexnosti spíše jako výchozí bod pro její výsledné rozvržení, pro většinu běžných kuchyní jde stále o nejefektivnější způsob, jak jejich důležité prvky rozmístit a maximálně si tak usnadnit práci i pohyb v kuchyni.

Zásady kuchyňského trojúhelníku v kostce

Pokud budete o kuchyni uvažovat stále primárně jako “vařící zóně” domácnosti a chcete aplikovat pravidlo trojúhelníku, je třeba představit si kuchyň jako jednotlivé pracovní části, zóny.

Kuchyňský trojúhelník, jak je vám jistě jasné, tvoří 3 pracovní zóny kuchyně respektive kuchyňské linky. Uspořádané do tvaru trojúhelníku.

A tvoří jej rovněž 3 hlavní prvky:

  1. mycí část (dřez)
  2. vařící část (sporák, varná deska)
  3. skladovací část (lednice)

Obecným pravidlem je, že pro maximální efektivitu a plynulost při pohybu a práci v kuchyni, by vzdálenost mezi těmito zónami neměla být méně než 1,2 m ani více než 2,75 m.

Tvar vašeho kuchyňského trojúhelníku se odvíjí od současné podoby vaší kuchyně resp. použité kuchyňské linky.

Mějte na paměti, že v “dráze” trojúhelníku by neměly překážet žádné další elementy.

Příklady aplikace kuchyňského trojúhelníku

Mohlo by se vám líbit:

Jak na výběr střešní krytiny?

Každý hrad si zaslouží oplocení. I ten váš!

Máte v plánu rekonstrukci? A její financování vyřešené máte?

5 tipů na pěknou přírodní dlažbu na vaši zahradu

Efektivní výběr sedací soupravy ve 3 krocích

Máte doma stará okna? Vyměňte je za nová plastová!