česnek-sušení česneku - pixabay- Gadini

3 způsoby, jak uskladnit česnek, aby dlouho vydržel

Sdílet:Share on FacebookTweet about this on Twitter

Chcete si uchovat úrodu česneku na delší čas? Vyzkoušejte osvědčené tipy na skladování česneku – sušením, naložením nebo zamrazením.

Obsah článku: Sušení | Nakládání | Zamrazení

Sušení česneku

Sušený česnek vydrží i dva roky, proto patří tato metoda uchovávání česneku mezi nejčastější, zároveň je jednoduchá.

Česnek nakrájejte na tenké plátky, jejich tloušťka záleží na vás, ovlivňuje však dobu sušení, která se pohybuje od dvou do pěti dní. Plátky se nejlépe vysuší rozložené na podložce s menšími otvory, jimiž může proudit vzduch, který celý proces urychlí.

Usušený česnek nasekejte na drobno, případně rozmixujte na prášek, a uskladněte do uzavíratelné nádoby.

Nakládání česneku do oleje

Nejen, že česnek naložený v oleji déle vydrží, ale také skvěle chutná.

Česnekové stroužky oloupejte a očistěte, nakrájejte na plátky podle libosti a vysypte do zavařeninové nebo jiné uzavíratelné sklenice. Zalijte olivovým olejem, uzavřete a uskladněte do lednice.

Zamrazení česneku

Zamrazený česnek vydrží až rok a přitom si zachová svou chuť.

Stroužky oloupejte a omyjte, aby na nich nezbyly nečistoty, vložte do mikrotenového sáčku a dejte do mrazáku.

Po 24 hodinách sáček s česnekem vytáhněte, udeřte s ním např. o linku nebo stůl, oddělíte tak od sebe jednotlivé stroužky, abyste si je mohli poté kdykoliv jednoduše brát. Poté sáček vraťte zpátky do mrazáku.

Před použitím nechte vytažené stroužky česneku odmrazit, následně užívejte podle potřeby.

Přečtěte si také:

Foto: Pixabay