Přečtěte si čtyři jednoduché a osvědčené tipy, jak uskladnit koření tak, aby vám vydrželo co nejdéle čerstvé, plné chuti a voňavé.

kořenky

1) Méně je více

Pokud zrovna neprovozujete restauraci, kde se spotřeba koření počítá na kila, nenechte se při nakupování zlákat velkými baleními koření. Ano, jsou cenově výhodnější a ušetří vám nejednu výpravu do obchodu, ale než jej stihnete spotřebovat, potrvá to a mezitím dávno ztratí svou vůni i chuť. Raději tedy volte menší balení, u nichž máte jistotu, že je spotřebujete dříve než koření příliš zestárne.

2) Lépe celé než mleté

Mleté koření je oblíbené, protože je praktické, ale na rozdíl od celého koření podstatně rychleji ztrácí svou čerstvost. Rada tedy zní: sežeňte si hmoždíř, používejte celé koření, které si namelete či nadrtíte podle aktuální potřeby – za trochu práce navíc mnohem chutnější výsledek.

3) Bez kořenek ani ránu

Hlavními nepřáteli koření jsou světlo, vzduch a teplo. Nejlépe by se tedy mělo skladovat v chládku a přítmí. Ne vždy je to ale možné. Proto použijte pro skladování koření kořenky, ideálně tmavé, dobře uzavíratelné a opatřené štítky, které přísun vzduchu a světla maximálně omezí. Kořenky samotné v ideálním případě skladujte na chladnějším místě. Koření si tak uchová svou čerstvost výrazně delší dobu.

4) Jakmile vyčichne, pryč s ním

Vyčichlé koření sice neznamená zkažené, ale používat jej při přípravě pokrmů je zbytečné. Ať jej nasypete do jídle kolik chcete, té správné chuti čerstvého koření nedocílíte a výsledné jídlo tak vlastně chuťově ošidíte. Takového koření se proto ihned zbavte a nahraďte jej čerstvým (čerstvě zakoupeným).

Mohlo by se vám líbit:

Sauna v boji proti akné

Domácí fotovoltaická elektrárna s bateriemi šetří až 70 % nákladů na elektřinu

Rádi byste každý rok jezdili v novém automobilu? Tak zpozorněte!

Nevíte, čím obdarovat mužské členy rodiny? Poradíme vám

Jak odstranit skvrny od čokolády a kakaa bez drahého čisticího přípravku

TO JE NÁPAD: Jak vytvořit knižní záložku malovanou horkým voskem?