Zjistěte, jak může cuketa prospět vašemu zdraví + objevte 2 cuketové recepty do své kuchyně.

Co je cuketa?

Cuketa je poslední dobou stále více oblíbenou všestranně využitelnou zeleninou. Je to druh tykve obecné (Cucurbita pepo), který je tvarově i barevně značně rozmanitý. Známe cukety zelené, šedozelené, pruhované, ale i žluté či bílé. Patří několik tisíc let mezi nejstarší kulturní rostliny Ameriky. Pěstuje se ve velkém také v Asii a v jižních částech Evropy.

 

 

Cuketa  a zdraví

Cuketa stejně jako ostatní tykve má nízkou energetickou hodnotu, obsahuje 91% vody. Díky vysokému obsahu vlákniny mají cukety čistící účinek na náš zažívací trakt, především na střeva. Čistí jejich stěny od nebezpečných usazenin a celkově zlepšují průchodnost střev.

Mladé plody cukety jsou pro nás tou zdravější volbou, mnoho důležitých látek totiž najdeme ve slupce, která je u mladých plodů jemná a lehce stravitelná i za syrova.

Má také vysoký obsah karotenu, tělem syntetizovaných na vitamin A, dokonce se v tom zcela vyrovná například paprice. Vitamin A je nepostradatelný pro látkovou přeměnu v buňkách, chrání náš zrak, má příznivý vliv na naši celkovou tělesnou i duševní vitalitu. Vitamin A je rozpustný v tucích, proto je nutné cukety konzumovat s přídavkem alespoň malého množství oleje (nejlépe olivového), aby mohlo dojít k vstřebání tohoto vitaminu do těla.

Cuketa je bohatá i na minerální látky. Obsahuje zvláště draslík, který vyplavuje z těla nadbytečnou vodu a soli a tím stimuluje činnost ledvin.Ve slupce najdeme i vitamin E, v celých plodech pak dále i mnoho hořčíku a vápníku, také fosfor, železo, měď, zinek a některé vitaminy skupiny B.

Díky uvedenému obsahu látek prospívá cuketa třeba lidem s vysokým tlakem, srdečními chorobami nebo s nemocnými ledvinami. Pokrmy z tykve prospívají žlučníkářům, diabetikům, lidem při ateroskleróze, revmatismu a dně. Jako většina zeleniny je cuketa rovněž vhodná pro všechny, kteří chtějí zhubnout, pro svůj vysoký obsah vody.

 

Cuketa v kuchyni aneb recepty z cukety

Cuketu lze upravit snad na všechny způsoby co vás napadnou. Mladé a křehké plody jsou vhodné za syrova do salátů, můžeme je smažit obalené v těstíčku, zapékat s masem, zeleninou nebo jak vás napadne. Z cukety se dají připravit i pomazánky, omáčky, polévky a placičky na milion způsobů. Receptů je mnoho, určitě si každý najde ten svůj. Já přidám pár receptů, které jsem vyzkoušela a jsou výborné.

Cuketová polévka

  • ingredience: cukety, cibulka, sůl, pepř, česnek, koření „Frýdečanka“ nebo „Krakonošova zahrádka“ (nebo sušené zelené natě), sádlo, zelená petrželka

Cuketu oloupeme (měla jsem už větší), vydlabeme vnitřek a nakrájíme. Na sádle zpěníme cibulku, přidáme cuketu a trochu osmahneme taky. Zalijeme vodou, něco málo nad cuketu, přidáme koření a sůl a krátce povaříme, Cuketa bude za chvíli měkká. Rozmixujeme, přidáme česnek a chvilku povaříme. Podávám s chlebovými krutonky opečenými v troubě. Na talíři posypeme posekanou zelenou petruškou.

Cuketová omáčka na těstoviny nebo pod maso

  • ingredience: 1/2kg červené papriky, 1/2kg zelené papriky, 1kg cukety ( nakrájené na kostky), 1/2kg cibule (nakrájené na drobno), 1 PL soli, 6 PL sojové omáčky, 6 PL worčestrové omáčky, 1/4l oleje,
    1 velký ostrý kečup, 1 velký sladký kečup, 2 PL cukru

Vše smícháme dohromady a vaříme tak půl hodiny. Dáme do čistých sklenic a chvíli zavaříme.

Mohlo by se vám líbit:

Teplé počasí se hlásí o slovo a stále více času trávíme venku

Jak zvelebit svůj domov a udělat ze zahrady ráj? Využijte okrasné kameny!

Sezóna sekání trávníku se blíží. Už víte, jakou si pořídíte sekačku?

Teplé počasí prospívá mravencům, zbavte se doma jejich kolonií

Výběr zahradní trampolíny od A do Z

Bylinky na zahradě