Zjistěte, jak může cuketa prospět vašemu zdraví + objevte 2 cuketové recepty do své kuchyně.

Co je cuketa?

Cuketa je poslední dobou stále více oblíbenou všestranně využitelnou zeleninou. Je to druh tykve obecné (Cucurbita pepo), který je tvarově i barevně značně rozmanitý. Známe cukety zelené, šedozelené, pruhované, ale i žluté či bílé. Patří několik tisíc let mezi nejstarší kulturní rostliny Ameriky. Pěstuje se ve velkém také v Asii a v jižních částech Evropy.

 

 

Cuketa  a zdraví

Cuketa stejně jako ostatní tykve má nízkou energetickou hodnotu, obsahuje 91% vody. Díky vysokému obsahu vlákniny mají cukety čistící účinek na náš zažívací trakt, především na střeva. Čistí jejich stěny od nebezpečných usazenin a celkově zlepšují průchodnost střev.

Mladé plody cukety jsou pro nás tou zdravější volbou, mnoho důležitých látek totiž najdeme ve slupce, která je u mladých plodů jemná a lehce stravitelná i za syrova.

Má také vysoký obsah karotenu, tělem syntetizovaných na vitamin A, dokonce se v tom zcela vyrovná například paprice. Vitamin A je nepostradatelný pro látkovou přeměnu v buňkách, chrání náš zrak, má příznivý vliv na naši celkovou tělesnou i duševní vitalitu. Vitamin A je rozpustný v tucích, proto je nutné cukety konzumovat s přídavkem alespoň malého množství oleje (nejlépe olivového), aby mohlo dojít k vstřebání tohoto vitaminu do těla.

Cuketa je bohatá i na minerální látky. Obsahuje zvláště draslík, který vyplavuje z těla nadbytečnou vodu a soli a tím stimuluje činnost ledvin.Ve slupce najdeme i vitamin E, v celých plodech pak dále i mnoho hořčíku a vápníku, také fosfor, železo, měď, zinek a některé vitaminy skupiny B.

Díky uvedenému obsahu látek prospívá cuketa třeba lidem s vysokým tlakem, srdečními chorobami nebo s nemocnými ledvinami. Pokrmy z tykve prospívají žlučníkářům, diabetikům, lidem při ateroskleróze, revmatismu a dně. Jako většina zeleniny je cuketa rovněž vhodná pro všechny, kteří chtějí zhubnout, pro svůj vysoký obsah vody.

 

Cuketa v kuchyni aneb recepty z cukety

Cuketu lze upravit snad na všechny způsoby co vás napadnou. Mladé a křehké plody jsou vhodné za syrova do salátů, můžeme je smažit obalené v těstíčku, zapékat s masem, zeleninou nebo jak vás napadne. Z cukety se dají připravit i pomazánky, omáčky, polévky a placičky na milion způsobů. Receptů je mnoho, určitě si každý najde ten svůj. Já přidám pár receptů, které jsem vyzkoušela a jsou výborné.

Cuketová polévka

  • ingredience: cukety, cibulka, sůl, pepř, česnek, koření „Frýdečanka“ nebo „Krakonošova zahrádka“ (nebo sušené zelené natě), sádlo, zelená petrželka

Cuketu oloupeme (měla jsem už větší), vydlabeme vnitřek a nakrájíme. Na sádle zpěníme cibulku, přidáme cuketu a trochu osmahneme taky. Zalijeme vodou, něco málo nad cuketu, přidáme koření a sůl a krátce povaříme, Cuketa bude za chvíli měkká. Rozmixujeme, přidáme česnek a chvilku povaříme. Podávám s chlebovými krutonky opečenými v troubě. Na talíři posypeme posekanou zelenou petruškou.

Cuketová omáčka na těstoviny nebo pod maso

  • ingredience: 1/2kg červené papriky, 1/2kg zelené papriky, 1kg cukety ( nakrájené na kostky), 1/2kg cibule (nakrájené na drobno), 1 PL soli, 6 PL sojové omáčky, 6 PL worčestrové omáčky, 1/4l oleje,
    1 velký ostrý kečup, 1 velký sladký kečup, 2 PL cukru

Vše smícháme dohromady a vaříme tak půl hodiny. Dáme do čistých sklenic a chvíli zavaříme.

Mohlo by se vám líbit:

Moderní ploty z betonu

Vířivka na zahradě pro zdraví i pro zábavu

Teplé počasí se hlásí o slovo a stále více času trávíme venku

Jak zvelebit svůj domov a udělat ze zahrady ráj? Využijte okrasné kameny!

Sezóna sekání trávníku se blíží. Už víte, jakou si pořídíte sekačku?

Teplé počasí prospívá mravencům, zbavte se doma jejich kolonií