První ze dvou dílů o designových chybách při plánování kuchyně, se zaměří na prvních 9 záležitostí, kterým byste měli věnovat pozornost, protože si tím ušetříte dost starostí v budoucnu. 

1) Chybně stanovený rozpočet pro realizaci kuchyně

Stanovování jakýchkoliv rozpočtů je nezáživné a často těžší, než byste původně čekali, přesto klíčové.

Vyčlenit si totiž na realizaci či přestavbu starší kuchyně nedostatečný, popřípadě nereálný rozpočet, je cesta k nečekaným kompromisům. A změnám, které vám znemožní vytvořit takovou kuchyň jakou potřebujete.

A už vůbec ne takovou, jakou jste si ji vysnili. Proto raději předem pečlivě naplánujte a stanovte rozpočet, který je pro kuchyň vašich snů potřebný.

 

2) Málo úložného prostoru a nedostačující velikost lednice

Velikost úložného prostoru v kuchyni, spadá sem samozřejmě i lednice, je pro uživatelský komfort kritická.
Proto byste měli v tomto případě zvážit nejen, kolik osob bude kuchyni průběžně využívat, a kolik a jaké věci v ní chcete uchovávat, ale také předem počítat s tím, že se vaše nároky v tomto směru mohou v budoucnu změnit. Typicky zvýšit. A i když se dá očekávat, že k tomu dojde až za pár let, je lepší být připraven, než potřebu úložných prostor podcenit a poté jej mít stále nedostatek. Následek čehož se v uložených věcech hůře vyznáte a hlavně je nebude kam dát.

Ale zase to nepřežeňte – fůra volného prostoru v policích a skříňkách také není zrovna terno. Všeho

3) Nepraktické rozvržení pracovní plochy aneb chybějící kuchyňský trojúhelník

Kuchyňský trojúhelník pracuje s myšlenkou, že jsou všechny důležité prvky pracovní plochy kuchyně – dřez, sporák a lednice v ideální vzdálenosti od sebe – tedy v dosahu, ať už se nacházíte v kterékoliv jeho části. Jeho zavedení do kuchyni vám výrazně zefektivní a zpříjemní práci v kuchyni.

Jedna z možností rozvržení kuchyňského trojúhelníku

 

4) Chybějící pracovní zóny

Kuchyně představuje jeden celek, jednu část domácnosti s konkrétním účelem, skládá se však z několika jednotlivých zón. Proto je vhodné naplánovat a rozmístit tak, aby společně hladce fungovaly a tvořily právě onen jeden funkční celek. A i když je samozřejmě nemusíte a mnohdy ani nemůžete aplikovat do své kuchyně všechny, dá se kuchyň rozdělit například na: Přípravnou zónu, zónu pro vaření, mycí zónu, zónu servírovací, snídaňovou, nápojovou anebo třeba zónu pro kuchyňské spotřebiče…

5) Nedostatek zásuvek

Při návrhu kuchyně je důležité nezapomenout na dostatek zásuvek. Počítejte tedy jak se spotřebiči, které už máte, tak se všemi, které teprve budete potřebovat anebo plánujete do kuchyně pořídit. A neměli byste zapomenout ani na drobnosti jako je místo pro nabíječku mobilního telefonu… Ideální je mít vždy alespoň o jednu či dvě zásuvky více, než právě potřebujete.

Není totiž nic horšího a otravnějšího, než zjištění, že nemáte kam zapojit několik spotřebičů a zařízení, které potřebujete použít současně…

6) Nedostačující ventilace

Zápach smažených jídel či připáleného hrnce, ale ani všudypřétomnou páru a kouř, který se line hned z několika hrnců a pánví, není zrovna příjemnou záležitostí. Proto rozhodně nešetřete na ventilaci a nepodceňujte její zavedení do kuchyně.

7) Nevhodná podlaha

Podlaha v kuchyni by měla splňovat několik kritérií, například být neklouzavá, v případě otevřené kuchyně ladit s jinými typy podlahové krytiny v prostoru…

Přečtěte si také: ideální dlažba do kuchyně

 

8) Kuchyně se nenachází na tom nejlepší místě, na jakém by mohla

Toto platí zejména pro rekonstrukci. Pokud se již pouštíte do předělávání kuchyně a investujete do něj nemalé množství času a peněz, zvažte, jestli se kuchyně opravdu musí nacházet na místě, na kterém je nyní.

Zejména v domech je mnohdy vhodnější prostor, který však momentálně slouží k jinému účelu. Změna umístění kuchyně totiž může nejen přispět k její lepší využitelnosti, ale i vytvořit celkový lepší dojem.

9) Malá kuchyňská deska

Při plánování nezapomeňte ani na velikost kuchyňské desky. Zprvu se totiž zvolený rozměr může zdát naprosto dostačující, protože mnoho lidí počítá jen s prostorem na vaření, přípravu jídla a mycí část.

Nezřídka však zapomínají na fakt, že součástí kuchyně jsou (případně dříve či později budou) nejrůznější spotřebiče jako kávovar, topinkovač, toustovač, smoothie mixér…

A právě tyto spotřebiče a kuchyňské vybavení najdou své místo nejčastěji na kuchyňské desce. A zákonitě jimi tak zaplníte podstatnou část její plochy.

Mohlo by se vám líbit:

Domácnost bez chemie III – čistící prostředky, bez kterých se neobejdete

POZNEJTE: 18 chyb při návrhu kuchyně, které nechcete udělat – 2. část

Známe klíč, podle kterého se navrhují ty nejlepší dětské pokojíčky. A vy?

Domácnost bez chemie II – úklid koupelny

19 unikátních schodišť v interiéru s nápadem

Průvodce: Jak se zbavit prachu a mít zdravější domácnost